Cum se intretin jaluzelele verticale?
Pentru o buna functionare a jaluzelelor verticale pe toata durata de utilizare normala, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Cel putin o data pe luna sa se indeparteze praful depus pe lamele cu ajutorul unei perii sau a unui pamatuf special (electrostatic);
Trimestrial dupa deprafuire, se pot curata lamelele prin stergerea cu un burete sau cu o carpa moale, umezita;
Lamelele din material textil impregnat pot fi spalate manual,la o temperatura a apei ce nu depaseste 40ºC. Dupa spalare lamelele nu necesita calcare;
Nu bruscati mecanismul de rotire manuala, in plan vertical, al lamelelor.
Avantaje rulouri exteriore din aluminiu
Prin montarea rulourilor exterioare din aluminiu beneficiati de numeroase avantaje:
-izolatie termica oferita de lamela din aluminiu umpluta cu spuma poliuretanica;
-protejeaza fereastra de intemperii;
-au rol de antiefractie, optional putand fi montat un sistem de inchidere cu cheie;
-eliminarea efectului de sera;
-durata de viata indelungata;
-nu necesita intretinere;
-obtureaza complet sau doar partial lumina in incapere
-montaj usor, nu necesita reparatii ulterioare in jurul ferestrei;
-gama variata de culori.
Care sunt diferentele dintre rulourile exterioare din aluminiu si cele din PVC ?
Diferente intre rulouri exterioare din aluminiu si rulouri din PVC
Cu toate ca diferenta de pret intre rulourile exterioare din aluminiu si cele din PVC poate parea prea mare la prima vedere sunt mai multe argumente care demonstreaza rentabilitatea unei investitii ceva mai mari acum dar mult mai mica in timp.
In primul rand durata de viata a rulourilor exterioare din aluminiu este mult mai mare (15-20 de ani) fata de cele din PVC care rezista in jur de 5-10 ani.
Rulourile din aluminiu nu se deformeaza la caldura soarelui si nici nu se decoloreaza in timp,ele fiind vopsite in camp elecrostatic cu vopsea tratata special.
La rulourile din aluminiu puteti alege dintr-o gama foarte variata de culori pe cand cele din PVC sunt confectionate doar in 3 culori standard. Intre finisajul si aspectul estetic al celor doua tipuri de rulouri nu exista grad de comparatie; toate accesoriile fiind complet diferite.
Rulourile din PVC pot fi montate doar lipite de tamplarie datorita faptului ca rezistenta ghidajelor nu permite montarea acestora in glafurile geamului.
Inainte de a face alegerea intre cele 2 tipuri de rulouri comercializate credem ca ar fi bine sa puneti in balanta caracteristicile enumerate mai sus.
Calitatea rulourilor exterioare
La rulourile exterioare din aluminiu exista mai multe variante de executie si mai multe tipuri de materiale.
De aceea pentru a fi sigur ca veti cumpara un produs calitativ trebuie sa va informati in prealabil daca la rulourile ce doriti sa le cumparati toate accesoriile (carcasa, capacele laterale, capacul de service, ghidajele si bineinteles lamelele) sunt din aluminiu.
Foarte important este ca lamelele ruloului sa fie umplute cu spuma poliuretanica pentru a putea asigura o izolatie fonica si termica optima.
Rulourile exterioare trebuie sa fie vopsite in camp electrostatic cu o vopsea de calitate pentru a avea o culoare perfecta care sa nu se decoloreze in timp.
Ghidajele ruloului trebuie sa aiba neaparat perii pentru a nu intra praful si pentru a atenua foarte mult zgomotul in timpul actionarii.
ATENTIE! Pentru pozitionare ruloul se aseaza la cumpana!
Masuratorile pentru montajul rulourilor exterioare pe geam
In cazul aplicarii pe geam se masoara din punctul de imbinare dintre glaf si tocul geamului. Masuratoarea se face in trei puncte atat pentru inaltime cat si pentru latime (ca in figura de jos), alegand dimensiunea cea mai mica.
Masuratorile pentru montajul ruloului pe perete.
La montajul pe perete a ruloului se masoara din muchia glafului in cele trei puncte, alegand dimensiunea maxima, la care se adauga 2 x 6.00 cm pe latime (latimea bratelor) si latimea carcasei pe inaltime.
1. O foaie de sticla simpla transfera 90 % din caldura avand un coeficient termic K=5,4.
2. In cazul utilizarii geamului termopan (k=2,7) pierderile de caldura sunt reduse la jumatate, dar acest lucru nu este suficient. In tarile din Uniunea Europeana, se admit numai geamurile termopan cu coeficient de trasmisie termica K=1,4 - valoare minima. Pe de alta parte blocurile construite in tara noastra nu au peretii izolati corespunzator, iar fenomenul de condens este des intalnit.
3. Geamul termopan LOW-E (K=1,4) economiseste cu 50 % mai multa caldura, prevenind in acelasi timp fenomenul de condens .
4. Sa luam urmatorul exemplu: in anumite conditii de ambient, la o temperatura exterioara de T=-10° C si o temperatura interioara de T=+ 20° C, geamul termopan normal are o temperatura T=9° C , iar cel cu LOW-E T=+17° C. Sticla LOW-E este o sticla special tratata cu oxizi metalici ce mentin caldura in interior . Suprafata sticlei este astfel mai calda, pierderile de caldura prin sticla sunt mai mici si fenomenul de condens redus si eliminat.
5. GAZUL ARGON este un gaz inert, incolor, inodor si nontoxic, utilizat la inlocuirea aerului intre foile de geam pentru a mari performanta geamului termoizolant. Geamul termopan LOW-E cu gaz argon (K=1,1) are cea mai buna izolatie termica si fonica !
6. Atentie! Investitia in sticla LOW-E se amortizeaza intr-o singura iarna!
1. PVC-ul are izolatie termica mai buna – K=1.1 - 1,7 fata de aluminiu cu bariera K=2.7 (putem continua ex. – Germania – clima rece – patria PVC-ului, Grecia – tara calda – patria aluminiului).Acest lucru inseamna pe de o parte economii mai mari la intretinere, iar pe de alta parte reducerea in mare masura sau 100% a fenomenului de condens.
2. Prezinta etanseitate perfecta si rezistenta marita la socuri – datorita sudurii la colturi la o temperatura de 250° C – fata de aluminiu ce se imbina mecanic cu coltare.
3. Rezistenta mai mare la zgarieturi - PVC-ul este colorat in masa, pe cand aluminiu (fiind metal) este vopsit electrostatic – si este mai sensibil la zgarieturi.
4. Are pret mai mic (cu cca 20-30%) decat aluminiul (la o anumita scara de calitate).
5. Ferestrele de PVC sunt mai practice in utilizare deoarece la PVC feroneria este reglabila pe 3 directii, pe cand la aluminiu este reglabila pe o singura directie.
Certificat Nr. 525C/M/S/R
SR EN ISO 9001: 2008
SR EN ISO 14001: 2004
SR OHSAS 18001: 2008
SA 8000: 2008